Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

donderdag 18 augustus 2016

576 - METAMORFOSIS/Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ-GEDAANTEVERANDERING VAN ONZE HEER

Vannacht, 19/6 augustus vieren de monniken (we) met Agripnía op de Agion Oros de Gedaanteverandering van onze Heer en God en Redder Jezus Christus (Grieks: Μεταμόρφωσις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού/Metamórfosis tou Kiríou ke Theoú ke Sotíros imón Jisoú Christoú).

Dit feest wordt elk jaar groots gevierd op de top van de Athosberg (2033 m hoog) in het Metamórfosiskerkje (zie ook hier). Behalve op de Athostop is er ook feest in de Heilige Kloosters Koutloumousíou en Pantokrátoros.

Ikoon: Η Μεταμόρφωση του Κυρίου/De Gedaanteverandring van onze Heer (Theofánis de Kretenzer, I.M. Stavronikíta, 1546)

Athospelgrim 03LAconfidential maakte vorig jaar een unieke film over de klim naar de top van de Agion Oros voor het bijwonen van Agripnía (nachtwake) van de Metamórfosis van de Heer. Voor de Athosbelangstellenden biedt deze film een prachtig overzicht van de pelgrimsweg op deze bijzondere dag, 18/19 augustus volgens de oude kalender. En ook al zal het begeleidende woord in het Grieks voor velen niet te volgen zijn, toch denk ik dat de beelden zeer de moeite van het bekijken waard zijn.

De auteur draagt zijn film op aan de mensen die niet in staat zijn de Heilige Berg te beklimmen.